Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου στους μύες ή τους τένοντες. Εάν το ασβέστιο συσσωρευτεί σε μια περιοχή, το άτομο μπορεί να αισθάνεται πόνο και δυσφορία εκεί.

Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη του σώματος, η πιο κοινή περιοχή για να αναπτυχθεί είναι στο στροφικό πέταλο. Αυτή η ομάδα 4 μυών και τενόντων παρέχουν δύναμη και σταθερότητα στο άνω χέρι και τον ώμο.

Αν και η φαρμακευτική αγωγή ή η φυσική θεραπεία, ή ένας συνδυασμός των δύο, μπορεί να θεραπεύσει συνήθως την κατάσταση με επιτυχία, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συμπτώματα

Το πιο αξιοσημείωτο σημάδι της Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας μπορεί να είναι ο πόνος, αν και ίσως να μην υπάρχει στην αρχή. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για το σχηματισμό του ασβεστίου.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να κάνει την κίνηση επώδυνη (ειδικά το πρωί) και μπορεί να περιορίσει το εύρος κίνησής σας. Εάν είναι στον ώμο σας, ίσως νιώσετε πόνο όταν σηκώσετε το χέρι σας. Ο πόνος μπορεί επίσης να σας δυσκολέψει στο να κοιμηθείτε.

Πώς γίνεται διάγνωση;

Οι ακτινογραφίες θα δείξουν αν έχετε καταθέσεις ασβεστίου και πού βρίσκονται. Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει μια σειρά από αυτές με την πάροδο του χρόνου για να δει ποιες αλλαγές έχουν γίνει με τις καταθέσεις ασβεστίου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία;

Υπάρχουν χειρουργικές ή μη χειρουργικές επιλογές. Σε πολλές περιπτώσεις, το σώμα σας θα απορροφήσει το ασβέστιο χωρίς καμία θεραπεία. Αλλά η συσσώρευση ασβεστίου μπορεί να επιστρέψει.

Ο γιατρός σας θα θέλει πρώτα να βοηθήσει με τον πόνο και τη φλεγμονή σας, με ανάπαυση και ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ίσως χρειαστεί μια ένεση κορτιζόνης. Αυτό είναι ένα στεροειδές που μειώνει τη φλεγμονή για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια διαδικασία υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αφαίρεση των ασβεστώσεων (Barbotage). Αυτό περιλαμβάνει την εισαγωγή δύο βελόνων στον τένοντα και την έκπλυση της περιοχής με διάλυμα ορού. Η έκπλυση μπορεί να σπάσει τα σωματίδια ασβεστίου χαλαρά και να διευκολύνει τον πόνο.

Η θεραπεία με υπερήχους και shockwave είναι άλλοι τρόποι για να καταστήσουν τις εναποθέσεις ασβεστίου μικρότερες ή να τις διαλύσουν.

Εάν ο πόνος συνεχίζεται, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Στην πραγματικότητα, αν έχετε Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα (calcific tendinitis) στον ώμο σας, υπάρχει μια 1 στις 10 πιθανότητες που θα χρειαστείτε.

Είτε χρειαστεί χειρουργική επέμβαση είτε όχι, πιθανότατα θα χρειαστείτε φυσιοθεραπεία η οποία περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενίσχυσης της περιοχής που επηρεάζεται από τις καταθέσεις ασβεστίου.

Ασκήσεις που συνιστούνται 

2-3 σετ 10 επαναλήψεις / Διατάσεις κράτημα 20”