Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ – ΒΛΑΧΟΣ 1870-1972

     Ο Αθανάσιος Κοντογεώργος βλάχος γεννήθηκε στο Διακόπιον Δωρίδος πρώην Γρανίτσα του νομού Φωκίδος το έτος 1870.

Ορφανός από γονείς, υιοθετήθηκε από άκληρη οικογένεια, και από τον θετό του πατέρα έμαθε την χειροπρακτική(μασάζ των άκρων πόδια-χέρια-γόνατο-ώμος-ισχία) καθώς και την τέλεια αποκατάσταση εξαρθρώσεων, καταγμάτων, πόνους και πιάσιμοστην μέση και τον αυχένα, λύσιμο του οφαλού, αρθρίτιδες και πολλές άλλες πρακτικές θεραπείες.

Το επίθετο “Βλάχος” μαζί με το “Κοντογεώργος” με το οποίον έγινε γνωστός το πήρε από το ντύσιμο του (φουστανέλα και τσαρούχια, αντί παντελόνι -παπούτσια), και διότι ήταν τσέλιγκας με εκαντοντάδες πρόβατα και κατσίκια.

Με την Φωτεινή, το γένος Ξηρογιάννη απέκτησαν 5 παιδιά, 3 αγόρια και 2 κορίτσια (Γιώργος-Δημήτρης-Σωτήρης-Σοφία-Κωνσταντίνα). 

Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους(Κρέσνα-Τζουμάγια-Κιλκίς-Λαχανά-Ελασσών-Σαρανταπόρο) και στην εκστρατεία στην Τουρκία κάτω από τις διαταγές του τότε Βασιλέως Κωνσταντίνου, και έλαβε τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια ανδρείας για την συμμετοχή και τη μαχητικότητα και τον ηρωισμό του.

Επίσης πήρε μέρος στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο(1912-13), καθώς και στιν δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1940-41) όπου και συνελήφθη από τους Γερμανούς(για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και σύσταση αντιστασιακής ομάδας κατά των δυνάμεων κατοχής) και κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας για μεγάλο χρονικό διάστημα, και πολέμησε πάντοτε με τη θυσία και την αυταπάρνηση παρ’ότι ήταν ήδη 70 και πλέον ετών. Μαζί του συνελήφθη και εκράτειτο και ο μεγάλος υιός του Δημήτριος.

Την συνέχεια ανέλαβαν τα 5 παιδιά του Δημήτρη(Φωτεινή-Θανάσης-Σπύρος-Γιώργος- όλοι φυσικοθεραπευτές και ο Αριστείδης ακτινολόγος).

Μεγάλα συμβάντα του Μπαρμπά-Θανάση 

Μέσα σε ένα και πλέον αιώνα ζωής, συνέβησαν στην διάρκεια ζωής του μπαρμπά-Θανάση, και πάρα πολύ σημαντικά γεγονόντα, αρκετά σπουδαία...

όπως όταν ήρθε ο Βασιλεύς Παύλος(1952) με πρόβλημα στο κάτω άκρο. Δεν τον γνώρισε ο μπαρμπά Θανάσης και την ώρα που του έφτιαχνε το πόδι, ο Βασιλιάς από τον πόνο φώναζε και του είπε το αμίμητο “δεν ντρέπεσαι ολόκληρος μαντράχαλος και σκολυζεις”. Μετά από αυτό ο συνοδός του Βασιλιά “Αυλάρχης Λεβίδης” του είπε για ποιον επρόκειτο και μπαρμπά Θανάσης που ήταν “Βασιλικός” άρχισε να ζητάει συγνώμη από τον “Μεγαλειότατο” για τα λόγια που του είπε και τελείωσε εκεί το θέμα. Ο βασιλιάς έγινε καλά και τότε έλεγαν ότι του έβαλε το τηλέφωνο ή ότι του έδωσε άδεια να μπορεί να δουλεύει σαν πρακτικός γιατρός χωρίς να τον ενοχλούν οι Ιατροί και ο Ιατρικό σύλλογος. Αυτά βέβαια είναι αναληθή, και η αλήθεια είναι ότι του πρότεινε ο Βασιλιάς να πάει μαζί του κρουαζιέρα με τη βασιλική θαλαμηγό, κάτι που δεν έγινε, και αυτό γιατί έμαθε ότι την είχε αγοράσει από την Ιταλία, και συγκεκριμένα ανήκε στον δικτάτορα “Μουσολίνι”, λέγοντας ότι δεν θα πάω βόλτα με καράβι που άνηκε σε αυτόν που είχα πολεμήσει.

Ιανουάριος(1955) ο περιβόητος “Λήσταρχος Νταβέλης” είχε κάποιο πρόβλημα στον ώμο, και ένα παγωμένο πρωινό ήρθε και περικύκλωσε με τα πρωτοπαλίκαρα του την στάνη του Μπάρμπα Θανάση. Επικηρυγμένος από την Χωροφυλακή ο “Λήσταρχος” πουφοβόταν μην συλληφθεί, έφυγε από την σιγουριά της σπηλιάς στην Πεντέλη και ήρθε στον διάσημο πρικατικό να τον κάνει καλά, και έτσι και έγινε.

“Ιμπ Σάουντ”(1967), σε μια καλοκαιρινή επίσκεψη του στην Ελλάδα έπαθε κάτι στη μέση του(πιθανώς λουμπάγκο). Ήρθε με την κουστωδία μεγάλη στο ιατρείο του Βλάχου και του έκανε θεραπεία. Μετά έστελνε μια λιμουζίνα και τον πήγαινε και έφερνε στο “Καβούρι” στο ξενοδοχείο που έμενε, Μετά από λίγες επισκέψεις ο “Σείχης” ήταν έτοιμος από την μέση του. Από τότε όλοι της βασιλικής αυλης αν είχαν κάποιο πρόβλημα έρχοταν από την χώρα τους(Σαουδική Αραβία) στις Κουκουβάουνες έτσι έλεγαν τότε την περιοχή που τώρα ανήκει στην Νέα Φιλαδέλφεια. 

“Τζών Φίτζερλαντ Κένεντυ”(1962), υπήρχε επικοινωνία με επιστολή από πρόεδρο των Η.Π.Α. ο οποίος είχε πρόβλημα είχε πρόβλημα με την μέση του, έμαθε για τον θεραπευτή-πρακτικό από την Ελλάδα απο την αδελφή της γυναίκας του “Τζάκυ-Κένεντυ-Ωνάση” την Λαίδη Ρότσιαντ που είχε θεραπευτεί σε κάποια επίσκεψη της στην Ελλάδα από τον Μπαρμπά Θανάση. Δεν πρόλαβε να έρθει παρ’ όλο που είχε ταχτοποιηθεί η ημερομηνία, γιατί τον πρόλαβε η δολοφονία του το 1962. 

Επίσης επικοινωνία υπήρξε με τον Ντήν Μάρτιν μέσω ταχυδρομείου, ο οποίος είχε κάποιο πρόβλημα στο δεξί του πόδι, και τότε δεν του έστειλε ακτινογραφία, αλλά του ζωγράφισε το πόδι του σημείο που τον πονούσε. Η επικοινωνία αυτή κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα με το ένα γράμμα κατόπιν μετά το άλλο εκ μέρους του διάσημου ηθοποιού. Δυστυχώς τα γράμματα αυτά χάθηκαν.  

Τα νέα έμαθε και ο Φράνκ Σινάτρα, είχε κάποιο πρόβλημα με τον αυχένα του(πονοκεφάλους και ζαλάδες) και προγραμμάτισε μια επίσκεψη στον πρακτικό θεραπευτή στην Ελλάδα και την έκανε όταν ήρθε για διακοπές το καλοκαίρι του 1965. Με 2-3 επισκέψεις έγινε καλά και στην συνέχεια κανόνισε να έρθει και η κόρη του Νάνσυ Σινάτρα, και αυτή διάσημη τραγουδίστρια που και η ίδια είχε αυχενικό σύνδρομο. Έτσι και έγινε γνωστός στο Χόλύγουντ και ακολούθησαν και πολλοί άλλοι διάσημοι αστέρες. 

     Ο μπαρμπά Θανάσης είχε γίνει γωστός στις Η.Π.Α. από τον Ντάιηβιντ ένα νεαρό 18 ετών που ήταν ημιπαράλυτος, έμεινε στην Ελλάδα για να του κάνει την θεραπεία 6 επί μήνες και έφυγε σχεδόν περπατώντας με μικρή βοήθεια. Την πορεία της θεραπείας κατέγραψε το Αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι CBS, που μαγνητοσκόπησε όλη την θεραπεία και την πρόβαλλε σε συνέχειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε παναμερικανικό δίκτυο.   

Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χάιλε Σελασιέ, με πρόβλημα στον αγκώνα, ο τότε πρεσβευτής των Η.Π.Α. (1961) Πουρεφόι, υπεύθυνος όπως έλεγαν για πολλά δεινά που ακολούθησαν για την χώρα μας. Επίσης ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Charles Pecake με αρθρίτιδα σε πόδια και χέρια, και τέλος ο Στρατάρχης και πρώην Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος που είχε αυχενικό σύνδρομο και τον θεράπευσε ο μπαρμπά Θανάσης. 

Πλήθος πολλών άλλων γεγονόντων έχουν συμβεί, κάναμε αναφορά στα σημαντικότερα.

      Αυτή είναι η ιστορία του(Μπαρμπά Θανάση Βλάχου) Τσέλιγκα Πρακτικού-Ιατρού από τις Κουκουβάουνες(Μεταμόρφωση Αττικής) που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο(Ελλάδα-Ευρώπη-Αμερική και Αυστραλία) που όπως έλεγαν, πέρασε όλη η Ελλάδα “κυριολεκτικά” από τα χέρια του και κυρίως τους έκανε καλά και χωρίς χρήματα. Το παρόν Βιογραφικό έγινε κατόπιν συνεργασίας των 3 εγγονών του “μπαρμπά Θανάση-Βλάχου”-Θανάση-Σπύρου-Γιώργου-.

Επίλογος

Παράπονο όλων των απογόνων του “Θανάση Κοντογεώργου-Βλάχου” ήταν η αδιαφορία όλων των Δημοτικών αρχών Μεταμόρφωσης κυρίως, και Νέας Φιλαδέλφειας να ονομάσουν κάποια οδό ή πλατεία με το όνομα του του Προ-Πάππου μας που έστειλε το όνομα τους στα πέρατα της Οικουμένης, γιατί τις ονομασίες “Περιοχή Βλάχου” και “Φανάρια Βλάχου” και “Στάση Βλάχου” (σήμερα υπάρχουν 7 -Στάση Βλάχου-2στην Μεταμόρφωση, 4 στην Νέα Φιλαδέλφεια, και 1 στην Νέα Ιωνία)”. τις έδωσε ο απλός κόσμος.

Στην Αθήνα ήρθε το 1912 και αρχικά εγκαταστήθηκε στην περιοχή της Γλυφάδας στην συνέχεια στην Πλάκα κάτω από την Ακρόπολη, κατόπιν στο Παναθηναικό στάδιο (τότε λεγόταν Βατραχονήσι), στη Νέα Φιλαδέλφεια(Στο άλσος, απένατνι στην Κομπαρσίτα) και τελικά βρέθηκε στην Μεταμόρφωση(Κουκουβάουνες) στην θέση που είναι και σήμερα, και οι αλλαγέςαυτές έγιναν σκοπό την εύρεση νερού γιατί είχε φέρει από το χωριό του μεγάλο κοπάδι κυρίως με πρόβατα αλλά και λίγα κατσίκια.

Εδώ πλέον ξεκίνησε και ουσιαστικά η μεγάλη του πορεία όσον αφορά την αποκατάσταση -Καταγμάτων-Προβλημάτων μέσης-Αυχένα-Εξαρθρημάτων- έιχε τεράστια επιτυχία με πανελλήνια και παγκόσμια αναγνώριση. Να σημειωθεί ότι ο “μπαρμπά Θανάσης” έτσι ήταν το όνομα του σε φίλους και γνωστούς ξεκίνησε την χειροπρακτική σε ζώα-ανθρώπους το 1884 σε ηλικία 14 ετών.

Στο μικρό ιατρείο της οδού Αναγεννήσεως 5 δίπλα από την στάνη με τα πρόβατα πέρασαν μεγάλες μορφές της πολιτικής, Βασιλείς, καλλιτέχνες, αθλητές, και κυρίως απλός κόσμος από την Ελλάδα και το εξωτερικό ακόμα και από τις Η.Π.Α. 

Η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της Αττικής, και απλώθηκε παντού λόγω της ικανότητας του να φτιάχνει κυρίως σπασμένα χέρια-πόδια, και κάθε πρωί εκατοντάδες τον περίμεναν σαν Θεό με γύψους από τα νοσοκομεία και η κύρια εργασία του ήταν ξανά σπάσει το στραβό μέλος καισ την συνέχεια να το φτιάξει από την αρχή.  Αυτό βέβαια προκάλεσε την αντίδραση των Ιατρών και του Ιατρικού συλλόγου, με συνέπεια να οδηγηθεί στο δικαστήριο 11 φορές, στην μια δε “επίσκεψη” στο δικαστήριο το 1952 πήρε και ένα αρνί και του έσπασε τα πόδια και στην συνέχεια τα ξαναέφτιαξε, θέλοντας να δείξει την ικανότητα του και την δουλειά που κάνει και με τους ανθρώπους, και πάντοτε χωρίς να παίρνει χρήματα. Επίσης σε άλλο δικαστήριο ο Πρόεδρος του είπε πως να σε δικάσω εσένα που η μάνα μου με έφερε πριν πολλά χρόνια και με έκανες καλά!!

Από τα 5 παιδιά του την συνέχιση της δουλειάς του την πήρε ο υιός του Δημήτρης πρακτικός και αυτός που βέβαια έζησε στην σκιά του ΜΠΑΡΜΠΑ ΘΑΝΑΣΗ.

Τέλος.

σσσδδφφφδγφδφ